tisdag 20 januari 2009

When I find myself in times of trouble...

...Kronofogden comes to me, whisperin' words of wisdom: "CSN, CSN."

Nej, detta har ännu inte hänt mig. Jag gör alltid mina inbetalningar i tid. Snart ska första tertialet 2009 betalas.

Men i likhet med många andra svenskar har jag studieskulder hos CSN. Då inställer sig frågan: Borde jag betala in mer än CSN kräver? Kanske det rent av skulle löna sig att amortera hela rasket bums? Eftersom jag är en snål jävel har jag förstås funderat på den saken. Det kan tilläggas att mina studielån är av den äldre typen, från det system som CSN tillämpade 1989-2001.

En del av mina bekanta har nämligen gjort sig av med sina studieskulder. Det är klart, att den som står i skuld icke är helt fri. Å andra sidan sitter de kanske med lån på lägenheter eller villor istället.

Om man har mycket små studielån kan det vara idé att förtidsbetala dem. Då är det ändå peanuts, och det är alltid skönt att slippa räkningar.

Å andra sidan finns en situation då man absolut inte ska betala en krona mer än nödvändigt. Det är om man har mycket stora lån och så små inkomster att man sannolikt inte kommer att betala av lånen innan man fyller 65 (det s k bibliotekariesyndromet). Vid 65 skrivs nämligen den här typen av lån av.

Men det finns även andra skäl att ta det kallt. Räntan på CSN-lån är nämligen rätt förmånlig. Tidvis har det varit billigare att belåna villor, men det är ovanligt. Och framför allt lär inte banken skriva av villalånet om man till exempel skulle bli sjukpensionär, något som däremot CSN under vissa omständigheter kan göra.

Och ibland kommer an offer you can't refuse. Många 40-talister (vilka annars?) fick erbjudanden som gick ut på att de kunde betala in en större klumpsumma mot att resten av lånet skrevs av. Jag resonerade om detta med en mycket klok 40-talist, och invände att det kanske inte var så sannolikt att denna goda fé skulle uppenbara sig igen. Han resonerade som så att tre av fyra regeringar i modern har varit socialdemokratiska och resten borgerliga. Och de socialdemokratiska regeringarna hade traditionellt varit piggare på dessa något populistiska åtgärder, och om man extrapolerade den trenden så... ja, så skulle det mycket väl kunna hända igen. Ett lite spelteoretiskt resonemang.

Så även om jag med all sannolikhet kommer att betala av mina CSN-lån inom rimlig tid, kommer jag att göra det pö om pö!

2 kommentarer:

Prinsessan sa...

min mat var SUPERGOD...bilden gjorde den inte rättvis...

Pillemaran sa...

Jora, pennorna följer med! :)