onsdag 9 februari 2011

Quick Wash: En kompromiss - men för vem?

För ett tag sedan testade jag OKQ8:s nya tvättomat Quick Wash. Det är svårt att hitta information om den på nätet - vilket är lite konstigt eftersom de puffar ganska hårt för den på mackarna - men den funkar i korthet så här: Kunden köper en kod i kassan, och får då en viss tid i Gör Det Själv-hallen. Där kan han medelst koden också köpa vax, schampo och avfettning ur en automat. Högtrycksvatten ingår i obegränsad mängd. Underspolning ingår däremot inte (jag såg inga Quick Wash-platser med lyft). Tvättprodukterna levereras ur munstycken med borste på slang, och priset är något lägre än för en automattvätt.

Jodå, bilen blev ren och fin. Men frågan som omedelbart inställer sig är: vilken målgrupp riktar sig egentligen den här produkten till?

Som jag ser det finns fyra bilvårdspersonligheter:

  1. Den stressade biltvättaren. Han vill ha en ren bil, men det ska gå fort. Eftersom han inte kräver superfinish kör han Volvon genom automattvätten.
  2. Snåljåpen. Den begagnade Mazdan tvättas så billigt som möjligt, det vill säga med slang (helst någon annans) och NoName-bilschampo i ekonomiförpackning.
  3. Putsbögen. Han tycker att det är kul med bilvård och tvättar sin Cheva -57 för hand med noga utvalda vaxer och svampar.
  4. Den rike putsbögen. Han gillar puts, men avskyr grovjobbet. Därför lämnar han in sin Porsche på rekondfirma.

Så vem av dessa använder Quick Wash? Det tar för lång tid för ettan, som dessutom vill ha underspolning (bruksbilar körs vintertid). Tvåan är en möjlig kandidat, men tycker att det är för dyrt. Trean skulle inte under några omständigheter begagna sig av borstar som någon annan (vem?) har använt (till vad?), och vill veta vilka bilvårdsprodukter som ingår i behandlingen. Fyran likaså, och han vill inte heller tvätta själv.

Därför tycker jag - som är en stressad biltvättare vad gäller bruksbilen och en putsbög när det kommer till hobbybilen - att Quick Wash är en kompromiss som egentligen inte fyller någon funktion.

1 kommentar:

Anonym sa...

Man kan ju tvätta andra saker i Quick wash än personbilen. Husvagn, husbil, båtvagn, motorcykel, släpkärra, etc. Jag själv brukar tvätta husvagnen där. Och i viss mån även personbilen om jag bara vill "spola av det värsta". Det kan man göra för en tjuga. Är det blött ute så vill man kanske inte bekosta en riktig tvätt för närmare 200 kr. Då slinker man in på en quick wash och bara spolar av det värsta så ser bilen lite bättre ut iaf.