måndag 24 januari 2011

Verktygslådan

På FixarFarsans blogg hittade jag ett inlägg om verktygslådor, med frågan till läsekretsen om hur man lägger upp förvaringen: En eller flera lådor?

Mitt svar är: En verktygslåda! De flesta av mina verktyg förvarar jag i ett skåp där de flesta nog skulle förvänta sig att hitta VHS-kassetter och DVD:er. Det är IKEA:s stadiga skåp av modellen Bestå. Nu hittar jag inte just den modellen i katalogen, så den kanske har utgått, men det är i alla fall ett mycket stadigt plåtskåp som står under min TV. Men i verktygslådan, en traditionell låda i plåt, förvarar jag alltid de nödvändigaste verktygen. Trion polygrip, silvertejp och WD-40 klarar 50 % av alla reparationer, åtminstone enligt Walt Kowalski i kanonfilmen Gran Torino. Hammare, skruvmejsel, skiftnyckel och ett par skyddsglasögon finns också där. Vad som däremot normalt sett inte ligger i verktygslådan är följande:

  • Ömtåliga precisionsinstrument (skjutmått, multimeter)
  • Skrymmande verktyg (borrmaskin, gummiklubba)
  • Vassa verktyg (bågfil)
  • Smutsiga verktyg (oljekanna)
  • Verktyg som sällan används (16 mm fast nyckel)

Dessa verktyg ligger nämligen (ska i alla fall ligga) i verktygsskåpet. Det ska inom kort kompletteras med en verktygstavla. Skruv, mutter, plugg o dyl småplock förvarar jag i ett sortimentskåp.

Så inför varje projekt funderar jag på vilka verktyg som kan tänkas behövas och lägger just dessa i verktygslådan. Ska jag hjälpa en kompis att sätta upp tavlor? Plugg, hammare och borrmaskin! Ska jag reparera bruksbilen, en Volvo? Metriska nycklar och torxmejselsats! Meka med Mustangen? Nycklar i tum! Byta olja? Inte glömma oljefiltertången!

Hur förvarar du dina verktyg?

2 kommentarer:

FixarFarsan sa...

http://fixarfarsan.blogspot.com/2010/09/sluta-leta-i-garaget-organisera-dina.html

Henrik sa...

Jag förvarar allt utspritt på alla omöjliga ställen. I verktygslådan ligger bottenskrapet som jag inte tappat eller lånat ut. När jag verkligen behöver nåt får jag leta i evigheter och hittar allt som oftast det jag ville ha igår.