söndag 19 september 2010

Att inse sina begränsningar

Idag är det som bekant riksdagsval. Det måste jag ju skriva ett inlägg om!

Att vara en bra politiker handlar till stor del om att inse sina begränsningar. Så är det inom många yrken. Därför tänkte jag göra en jämförelse mellan politiken och min egen bransch.

Själv jobbar jag som VVS-ingenjör, världens kanske hippaste och mest glamorösa yrke. Antag att en fastighetsägare vänder sig till mig för att få hjälp med att sänka sina uppvärmningskostnader. Denna inledande undersökning kostar honom, låt säga, 10000 kr. Det visar sig att hans fastighet värms med direktverkande el. Huset är dessutom dåligt isolerat.

I detta läge skulle jag kunna råda kunden att installera en värmepump och byta ut elradiatorerna mot ett vattenburet system. Värmepumpen skulle dock visa sig vara ett komplext system med många delar som kan gå sönder, förutom att det skulle vara en dyr investering som inte skulle betala sig förrän om flera år. Dessutom bedömer jag att det befintliga systemet har en återstående livslängd på tjugo år. Om jag får projektera ett system med värmepump kan jag debitera kunden med, säg, 100000 kr. En mer kostnadseffektiv investering vore att tilläggsisolera huset. Men den typen av arbeten projekterar inte jag, så då skulle mitt arvode begränsa sig till de 10000 kronorna.

Om jag råder kunden att installera en värmepump, har jag då gjort ett bra jobb? Jag anser inte det. Det är i det läget mer fackmannamässigt att inse VVS-teknikens begränsningar och nöja sig med de 10000 kronorna.

På samma sätt är det med politiken. Inom svensk politik finns en tradition av att se staten som en "gyllene hammare" som kan lösa alla upptänkliga problem. Denna tankefigur har främst odlats av Vänsterpartiet och socialdemokratin, men är även vanligt förekommande inom Alliansen.

Vissa enskilda politiker utgör dock undantaget från denna regel. Ett exempel är Johan Hedin, som står på sjätte plats på Centerpartiets riksdagslista i Stockholm. På Magasinet Neos blogg lyckas han övertyga mig om att ge honom ett personkryss.

Vem sade att personvalskampanjer inte lönar sig?

3 kommentarer:

Henrik sa...

Att inte välja själv kan också vara ett val fast det blir lite tjatigt så jag gör som du.

Henrik sa...

Kära moderat(?)or!
Bra att du håller bloggen ren från tramsiga kommentarer.

Henrik sa...

Jag vill ha sänkt alkoholskatt på fredagar! Och DU ska fixa det, du kan om du bara vill!