torsdag 12 augusti 2010

En devis att skylta medFörr i tiden - från 1973 till 2009 - var bilägare tvungna att ha en liten dekal på bakre nummerskylten, det s k skattemärket. Dessa märken förnyades årligen och satt fast med ett ytterst segt klister. Från och med i år är märket avskaffat. Tyvärr avskaffades inte fordonsskatten i samma veva, men man kan ju inte få allt på en gång.

Nåväl, det var alltså ett lysande tillfälle att investera i nya registreringsskyltar. Jag hade nämligen den fulaste varianten av skyltar, den från 90-talet i laminerad plast med väldigt klumpigt typsnitt. För några år sedan övergick Vägverket till en betydligt snyggare reliefskylt i aluminium, som påminner om den som tillverkades 1973-83. Skyltarna kostar 80 kr/st och beställs numera från Transportstyrelsen. Jag beställde skyltar utan EU-märke, dels eftersom EU är en företeelse som jag inte gillar, och dels eftersom EU-märket är fult och till färgen skär sig mot min bil.

Apropå budskap... i USA har de olika delstaterna en textrad på regplåtarna. I New Jersey står det GARDEN STATE, i Delaware THE FIRST STATE och så vidare. Men i New Hampshire står det LIVE FREE OR DIE på alla plåtar! Den devisen tilltalar mig, så jag beställde två skylthållare med den texten. De kommer från företaget Dekaltrim och kostar 169 kr/st.

Monteringen var enkel, med undantag för att skruvarna till den bakre skylten satt rätt hårt. Det är svårt att få grepp med mejseln på en kärvande spårskruv, och polygrip räckte inte heller riktigt. Därför fick jag gå en lite annan väg. En 11 mm-hylsa var för stor för skruvskallen, medan en 10:a inte riktigt gick på. Men jag filade till skruvskallen så att den blev en smula sexkantig, våldade på 10-hylsan och vred loss skruven.

När man nu ändå måste ha registreringsskyltar, kan de lika gärna vara snygga!

1 kommentar:

Bildrömmar och drömbilar sa...

Mina skyltar kommer nog att stjälas snart. Tjuvar härjar i trakten. Hoppas de inte hinner innan jag ställer av i mekgaraget. Men man kan aldrig så noga veta. Regplåtar är ju hårdvaluta i tokholm, med tanke på vägtullarna.